Följ Elmia AB

3D-skrivaren med ett annorlunda tänk

Nyhet   •   Maj 11, 2016 15:53 CEST

Delägarna, från vänster, Jacob Lundin Cim Bergdahl och Tomas Burman på BLB Industries visar upp ”The Box” hos Bosch Rexroth.

”The Box” är namnet på en av världens största och snabbaste 3D-printer. Den är tillverkad av BLB Industries i Värnamo och finns att se på Elmia Automation.

Tomas Burman, vd och delägare av BLB Industries, säger att ”The Box” handlar om att tänka annorlunda.

– Vår vision är att den tillverkande industrin ska börja se den strukturella funktionen med 3D-printer. Det är det absolut viktigaste. De ska bygga funktion, inte utseende, säger han.

I stället för att bygga små prototyper skriver ”The Box” ut en prototyp i rätt storlek från början. Och mycket snabbare. En vanlig småskalig skrivare bygger 50-60 mm i sekunden, ”The Box” 1 200 mm per sekund.

Det innebär att bara den lilla versionen kan printa upp till 6 kg per timme med en utskriftsvolym på 2,5 kubikmeter.

– Det mest uppenbara användningsområdet är så klart prototyper för alla typer av företag och standardsvaret är Volvo och liknande. Dessutom använder vi granulat i stället för tråd och det gör att kunden kan handplocka vilket typ av egenskaper de vill ha på materialet, säger Tomas Burman.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.