Följ Elmia AB

Bosch Rexroth satsar på uppkopplad övervakning

Nyhet   •   Maj 12, 2016 14:28 CEST

Jens Lindfeldt visar en hydraulpump med Condition Monitoring i bakgrunden.

Bosch Rexroth erbjuder en konfigurerbar hydraulapplikation som kan skötas via en hemsida. Systemet Condition Monitoring visas på Elmia Automation.

– Det är ett område som vi satsar väldigt mycket på, säger Jens Lindfeldt, försäljningschef för Industrial Applications på Bosch Rexroth i södra Sverige.

På Elmia Automation visas ett standardaggregat med Condition Monitoring. Det unika är att aggregatet går att konfigurera via en hemsida. Genom maskinen lämnas direkt uppgifter om status och underhåll.

– Det hela hänger ihop med allt som händer inom Industri 4.0 och Connected Industry, ett område som vi satsar mycket på, säger Jens Lindfeldt.

Energieffektivsering är en annan het trend inom hela automationsbranschen, och även här ligger Bosch Rexroth i framkant. Deras system heter Sytronix, som bland annat minimerar energikostnaderna och sänker ljudnivån i fabriken.

– Med Sytronix använder du bara så mycket energi som behövs. Beroende på vilket system det handlar om på hydraulpumpen är Sytronix uppbyggd genom antingen frekvensdrift eller servodrift, säger Jens Lindfeldt.

Han tillägger att en hydraulpump på ett specifikt företag har blivit 90 procent mer energieffektiv tack vare Sytronix.

Fördelarna är flera med både Sytronix och Condition Monitoring. Tack vare en mer skonsam drift blir livslängden längre och den ständiga övervakningen gör det lättare att jobba förebyggande. Applikationen behöver heller inte kylas, vilket reducerar energiåtgången.

Den senare fördelen har även den andra generationens servodrift med integrerad servodrive från Bosch Rexroth – IndraDrive Mi. En kostnadseffektiv lösning tack vare en betydligt snabbare installationstid.

– Med IndraDrive Mi blir det väldigt mycket mindre kabeldragning och det behövs ingen kraftfördelning för att mata spänning. Den är framför allt populär till större maskiner med flera servomotorer, säger Jens Lindfeldt.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.