Följ Elmia AB

Hackerattack mot pumphuset – Cryptangos modul skyddar dig

Nyhet   •   Okt 02, 2014 11:48 CEST

Med några enkla knapptryckningar visar Andreas Nilsson på Cryptango hur hackern enkelt tar sig in i kommunikationen mellan datorn i huvudstationen och styrdatorn i pumphuset.

– Datorn i pumphuset känner inte av att det är en utomstående, obehörig, aktör så länge informationen att slå av och på pumpen är rätt. Och eftersom styrdatorerna i många fall installerats för 20-30 år sedan har säkerheten i dessa inte hängt med. Det är ett bortglömt säkerhetshål. Tills nu. Tills Xcrypt, berättar han.

Viljan att byta ut styrdatorerna med tillhörande system är inte stor så länge som de fungerar.

– Därför är vår lösning perfekt – den kräver ingen krånglig installation eller nya programvaror utan bara att plugga in och så är säkerheten i det sista svåra ledet uppgraderat. Det tar bara ett par minuter och driften kan rulla på under tiden, berättar Andreas Nilsson.

Börjar med VA

En krypteringsmodul i huvudstationen och en mellan modemet och styrdatorn i pumpstationen är allt som krävs.

– Ingen kan nu kartlägga ditt system. Ingen kan ta över din station. Vår huvudmålgrupp är driftsansvariga på kommunala VA-anläggningar och vattenverk, berättar Andreas Nilsson.

Företagets vd Leif Åkesson ser andra potentiella kundgrupper i framtiden:

– Vi är ett litet, nystartat företag som vuxit fram ur ett forskningsprojekt på Chalmers. Vi väljer först att fokusera på VA-sidan. Men potentialen i produkten är stor, den kan lika gärna användas i styrsystem för fjärrvärme, olja och processindustri.


VA-mässan, Elmia Avfall & Återvinning och Fjärrvärmemässan bildar tillsammans en stor och viktig mötesplats för kommunal infrastruktur, industri och hållbar samhällsbyggnad.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.