Följ Elmia AB

Kan en 3D-printer användas i blomsterbutiken?

Nyhet   •   Okt 04, 2017 17:32 CEST

På Elmia Garden presenteras för första gången Future Stories som handlar om hur man kan få ut sitt budskap med hjälp av VR-teknik, 3D-printning och sociala medier. Christoffer Wadman, undervisningsassistent på ingenjörsutbildningen på Jönköping University, finns på plats på mässan för att demonstrera hur tekniken skulle kunna användas i framtiden.

– En hel del mässbesökare har varit väldigt nyfikna då de aldrig tidigare sett en 3D-skrivare i verkligheten. Några har också frågat vad en 3D-printer gör på en trädgårdsmässa, men ska man göra ett arrangemang eller unika modeller så kan det här vara ett ypperligt verktyg, säger Christoffer Wadman.

En lite mindre och enklare 3D-printer som visas på mässan kostar mellan 20-30 000 kronor och en filamentrulle med plastmaterial på ca. 900 gram kostar mellan 500-600 kronor.

– Ett hjärta som vi printat här väger till exempel 16 gram, så materialet räcker ganska långt. Det skulle till exempel gå att printa ett personligt hjärta med ett namn eller loggor, möjligheterna är oändliga, säger Christoffer Wadman.

Eftersom 3D-teknik är så pass nytt bygger mycket av kunskapen idag på erfarenhet och tester av användarna kräver det ett visst intresse av användaren och en 3D-skiss måste tas fram eller beställas.

– Jag tror att du i framtiden kommer att kunna använda 3D-teknik till precis allt, den här marknaden växer något enormt. Ur ingenjörssynpunkt är plast som material ganska bra, problematiken är att vi inte återvinner den utan den hamnar i naturen. Men nästan all plast går att återvinna på ett eller annat sätt, avslutar Christoffer Wadman. 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.