Följ Elmia AB

Läggs snabbare, håller längre

Nyhet   •   Okt 02, 2014 14:11 CEST

Under jorden ligger många mil ledningar som måste bytas ut. Frågan är mot vad. Tubman visade sitt alternativ på VA-mässan i Jönköping.

– Segjärn är det långsiktigt bästa alternativet, säger Magnus Persson, ansvarig för affärsområdet VA.

I huvudsak används fyra olika material i vattenledningar. Det är stål, gråjärn, plast och så segjärn. Det sistnämnda är ett legerat gråjärn med bättre hållbarhet och goda åldringsegenskaper.

– Rör av segjärn håller i 100-150 år och deformeras inte om de ligger nära ytan med belastning av trafiken eller djupt under jord, säger Magnus Persson.

Ledningarna från Tubman har svets- och skruvfria skarvar. Rören skjuts in i varandra och i skarvarna finns tätningar. Därmed slipper man ett arbetsmoment och slipper engagera licenssvetsare.

På mässan presenterades även ett kopplingssystem kallat Blutop. Det består av kopplingar och ventiler som gör det möjligt att koppla ihop rör av segjärn och PE.


VA-mässan, Elmia Avfall & Återvinning och Fjärrvärmemässan bildar tillsammans en stor och viktig mötesplats för kommunal infrastruktur, industri och hållbar samhällsbyggnad.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.