Följ Elmia AB

Lockar ungdomar med smart teknik

Nyhet   •   Maj 10, 2016 17:46 CEST

Kompetensbehovet inom CNC är fortfarande stort. Nu tar Mitsubishi Electrics sin ungdomssatsning ett steg längre och bjuder in skolklasser till sin monter på Elmia Verktygsmaskiner och Elmia Automation.

- Vi måste bli duktigare på att introducera automation tidigt i skolåldern, säger Magnus Edblom, teknisk säljare på Mitsubishi Electrics.

Utmaningen att locka ungdomar till branschen ligger i att visa att industrin är ett framtidsyrke. Och för att ungdomar tidigt ska förstå vad det handlar om är det viktigt att branschen har en nära relation med skolorna, menar Magnus Edblom.

- Ungdomarna är Sveriges framtid. Vi måste nå de långt tidigare än i gymnasieåldern, annars kan det vara för sent, Jag har suttit med i många skolgrupper och framgångsfaktorn är att ha en nära kontakt med skolsidan, säger han.

Mitsubishi Electrics har bjudit in fem teknikklasser till sin monter på Elmia Automation. De tas emot klass för klass på onsdag av Magnus Edblom, som bland annat bjuder på en rundvandring i mässhallen.

- Vi vill visa vad automation är, ge dem en känsla för hur allt hänger ihop och fungerar samt väcka frågor hos ungdomarna. Robotar brukar rent generellt locka de yngre och det har vi gott om i vår monter, säger Magnus Edblom.

Något som Magnus Edblom är helt säker på kommer att dra till sig mycket uppmärksamhet, är företagets senaste styrsystem M800w. Styrsystemet, speciellt utvecklat för den mer tekniska och moderna användaren, är utrustat med en 19 tums skärm och fungerar som en helt vanlig smartphone. M800w har en touch-skärm, CNC-anpassade appar, manualer och en meddelandefunktion. Med den sistnämnda funktionen kan användaren välja att skicka meddelanden till medarbetaren som ska ta över i nästa skift eller ”chatta” med kollegan bredvid.

- Styrsystemet har den senaste tekniken, är snabbt, modernt och betydligt snyggare än sina föregångare. Det här är något den yngre generationen kan relatera till, säger Magnus Edblom.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.