Följ Elmia AB

Mer gas och hopp om hygienisering

Nyhet   •   Sep 30, 2014 16:57 CEST

Genom att behandla avloppsslam med "elchocker" kan mängden biogas öka med 10 - 50 procent. Samtidigt finns förhoppningar om att rötslammet blir hygieniserat.

Det är resultatet av forskning i Lund som nu håller på att kommersialiseras.

Den nya tekniken presenterades på VA-mässan i Jönköping.

– Det finns tre pilotanläggningar som visar på mycket goda resultat., säger Per Johansson på Malmberg Water, som står bakom industrialiseringen av den nya tekniken.

Vid produktion av biogas rötas olika material. Det kan handla om grödor, slakteriavfall eller slam från reningsverk. Oavsett råvara blir resultatet en gas som innehåller en tredjedel koldioxid och två tredjedelar metan. Koldioxiden måste avlägsnas innan biogasen kan användas som drivmedel eller släppas ut på ett gasnät.

Med den teknik som Malmberg Water nu lanserar, förädlas gasen med elektrolys. I processen används höga spänningar under kort tid, vilket ger låg energiförbrukning, samtidigt som slutresultatet blir 98 procent ren metangas.

– Förbrukningen är en avgörande parameter för att processen ska ge ett bra energinetto, påpekar Per Johansson.

Den höga spänningen slår sönder cellväggarna i råvaran, vilket i sin tur ökar produktionen av biogas. Förbättringen beror på råvaran. Vid rötning av jordbruksprodukter handlar det om 10 - 50 procent mer biogas och för avloppsslam handlar det om runt 20 procent.

– Vi har även förhoppningar om att behandlingen ska slå ut bakterier och liknande, men det är för tidigt att presentera det som en metod för hygienisering, säger Per Johansson.

Om behandlingen skulle motsvara förhoppningarna, innebär det att ett av hindren försvinner mot att återföra rötslammet till jordbruket och på så sätt sluta kretsloppet.


VA-mässan, Elmia Avfall & Återvinning och Fjärrvärmemässan bildar tillsammans en stor och viktig mötesplats för kommunal infrastruktur, industri och hållbar samhällsbyggnad.


Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.