Följ Elmia AB

Ny robot för utfodring och golv som minskar utsläpp

Nyhet   •   Sep 14, 2016 09:45 CEST

Hur ska svenska mjölkproducenter sänka kostnaderna och öka lönsamheten? Fler robotar i ladugården, minimejeri och nytt golv i ladugården. Det är tre möjligheter som Urbanfeeders presenterar på Elmia Lantbruk.

Världsnyheten Rover är en ny robotvagn för foder från kanadensiska Rovibec.

– Rover har världspremiär i Frankrike och kommer därefter till Elmia Lantbruk, säger Håkan Ekman hos den svenske representanten Urbanfeeders.

Det är ovanligt att utländska tillverkare visar nya produkter så snabbt i Sverige.

Rover går på hjul och behöver ingen räls. Den har plats för en hel bal, mixar med två stående skruvar, vilket ger ett snabbt och bra resultat och elkraften hämtas från en skena ovanför vagnen. En robot klarar på egen hand av att utfodra 300 djur.

– Konstruktionen gör det enklare att installera och flytta roboten, säger Håkan.

En annan nyhet är ett nytt golv som minimerar utsläpp av ammoniak, samtidigt som det erbjuder korna bra komfort. Det läggs på vanliga betonggolv och gör golvet halkfritt och mjukare för färre problem med ben och klövar.

Urbanfeeders har även ett produktområde som blir allt mer intressant, utrustning för gårdsmejerier. En nyhet presenteras på Elmia Lantbruk. Det är en nyutvecklad flödespastör med en kapacitet på 500 liter per timme.

Med dagens låga mjölkpris börjar allt fler fundera på egen förädling och sälja direkt till konsument med hjälp av en mjölkbar.

– Hittills har vi levererat tre minimejerier. Om det finns avsättning lokalt så är det en lönsam investering, genom att man slipper mellanled och kan ta ett högre pris för de mervärden som lokal produktion ger, säger Håkan.

Större livsmedelsbutiker satsar på allt mer egen tillverkning, t ex bageri och kök för catering. I samma riktning ligger att butiker investerar i eget minimejeri och köper mjölk direkt från lokala producenter. Vilken kan ge mer betalt till bonden och bättre marginal för butiken.

– Det är på gång, säger Håkan hemlighetsfullt.

Erfarenheter av gårdsmejeri presenteras dessutom vid ett seminarium på Elmia Lantbruk Framtidsform samma dag som mässan startar. Det finns med andra ord goda skäl att besöka Elmia Lantbruk 19-21 oktober.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.