Följ Elmia AB

Ultrafilter hindrar parasiter i Göteborg

Nyhet   •   Okt 01, 2014 16:01 CEST

Parasiten kryptosporidium i Östersunds dricksvatten sände en chockvåg genom VA-Sverige.

Den akuta åtgärden blev att bestråla vattnet med UV-ljus.

– Nu är trenden att reningsverken installerar barriärer med ultrafilter, berättar Ingemar Heidfors.

Purac konstruerar och är totalentreprenör av bland annat vattenreningsverk. De ställde ut på VA-mässan i Jönköping och fick åtskilliga frågor om hur man kvalitetssäkrar dricksvattnet, med tanke på konsekvenserna av ett förändrat klimat.

– Generellt är råvattnet bättre idag än när många verk byggdes för 50 år sedan. Samtidigt är de inte utformade för att möta framtidens hot, säger Ingemar Heidfors.

De mest brännande frågorna var mikrobiologiska problem som kryptosporidium och det allt brunare råvattnet.

På den första frågan blev svaret UV-bestrålning eller en barriär av ultrafilter som effektivt stoppar skadegörarna. Purac är teknikoberoende och inte bundna till en viss teknik.

– Nackdelen med UV är att man inte får något kvitto på att behandlingen har lyckats. Ultrafilter är en effektiv barriär, så därför väljer allt fler den lösningen. I synnerhet gäller det stora anläggningar, säger Ingemar Heidfors.

PÅ VA-mässan presenterades en nyligen utförd installation på en av landets större anläggningar, Lackarebäcks vattenverk i Göteborg.

Problemet med brunt vatten beror på humus och vad det i sin tur orsakas av finns inget svar på. En teori bygger på att vattnet generellt var brunare på 1800-talet och att det blev allt klarare i takt med ökad försurning. Brunt vatten kan alltså vara ett tecken på bättre råvatten.

Ett annat ämne som återkommer i den allmänna debatten är brist på dricksvatten. I Sverige är tillgången god och trots större befolkning och ökad urbanisering har vattenförbrukningen minskat något. Vilket beror på snålspolande toaletter, vattensnåla tvättmaskiner och andra besparande åtgärder.


VA-mässan, Elmia Avfall & Återvinning och Fjärrvärmemässan bildar tillsammans en stor och viktig mötesplats för kommunal infrastruktur, industri och hållbar samhällsbyggnad.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.