Följ Elmia AB

Maskinmiljö i fokus på Elmia Park

Pressmeddelande   •   Aug 16, 2013 09:03 CEST

Många arbetsolyckor och miljöskador kan undvikas med mer och bättre kunskap om maskiner och arbetsmiljö. SMP Svensk Maskinprovning, experter på maskin- och miljösäkerhet, kommer till Elmia Park för att tala om vikten av maskinsäkerhet och goda arbetsrutiner för att skydda människor och miljö.

-Det har varit lagkrav på CE-märkning i snart tjugo år men ändå behövs det fortfarande utbildning både för industrifolk och allmänhet, säger certifierare Bengt Zetterström på SMP Svensk Maskinprovning.

SMP Svensk Maskinprovning arbetar med många olika tjänster inom maskin- och miljösäkerhet, bland annat CE-märkning, den produktmärkning som krävs inom EES-området. Märkningen används för att visa att bestämmelser enligt EG-direktivet för hälsa och säkerhet har följts i tillverkningen (Conformité Européenne). SMP Svensk Maskinprovning bedömer också arbetsutrustningar av olika slag inom bland annat trädgård, skogs- och jordbruk och entreprenad, både från säkerhets- och miljösynpunkt.

På Elmia Park håller SMP Svensk Maskinprovning både föreläsningar och seminarium. Varje förmiddag blir det föreläsningar om maskinsäkerhet, varje eftermiddag om buller, vibrationer och ergonomi.

-Ergonomi, buller, vibrationer och avgaser, som är en risk i sig, är en del av CE-märkningen, säger Bengt Zetterström.

På det seminarium som SMP Svensk Maskinprovning håller på Elmia Park den 25 september går han och kollegan Joakim Elvius djupare in på frågorna om miljöpåverkan och arbetsmiljö, olika branschers miljökrav och miljöbelastning. De går bland annat igenom kontroll av utrustning, utbildning, rutiner och skyddskläder och vilka krav man bör ha med sig och tänka på när man köper nya maskiner.

-Vi kommer bland annat att gå igenom miljökraven, var de kommer från, varför de finns, vad kraven innebär och hur de kan följas upp. Det är viktigt att ha kunskap om olika miljöaspekter så att man har med sig det i sitt köp, säger Bengt Zetterström.

En annan viktig miljö- och säkerhetsfråga på seminariet är kontrollen av underleverantörer av olika tjänster, hur man som uppdragsgivare kan se till att olika krav och villkor följs.

-Det kan till exempel vara så att ett företag har fått ett uppdrag att klippa gräs och lovat i upphandlingen att de ska uppfylla vissa krav, till exempel använda gräsklippare, drivmedel, oljor och miljörutiner som följer de villkor som avtalats för arbetet. Har det då varit en tuff upphandling med många konkurrenter är det ju bra att följa upp kraven så att det går rättvist tillväga, säger Bengt Zetterström.

Ett ämne som han vet garanterat kommer upp med många frågor är vad som gäller om man vill bygga om och ändra maskiner.

-Tillverkarna tänker inte alltid på alla användningsområden som kunden kan vilja ha med en maskin, att bygga om, sätta på andra verktyg och skopor till exempel. Men det ändrar ju också ofta förutsättningarna för både säkerhet och miljö, avslutar Bengt Zetterström.

För mer information om SMP Svensk Maskinprovning på Elmia Park kontakta Bengt Zetterström, certifierare på SMP Svensk Maskinprovning, tel: 010-516 64 06 alt. bengt.zetterstrom@smp.sp.se

Fakta Elmia ParkElmia Park är Sveriges största branschmässa för grönytor och utemiljöer. Mässan arrangerades första gången på Elmia i Jönköping 1991 och äger sedan dess rum vartannat år. Datum för årets arrangemang är 24-26 september 2013.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.