Följ Elmia AB

​Ny mässa samlar svensk tillverkningsindustri

Pressmeddelande   •   Feb 02, 2015 11:47 CET

Svensk tillverkningsindustri får en ny mässa och mötesplats på Elmia i Jönköping 2016. Mässan Elmia Verktygsmaskiner hamnar direkt i ett starkt sällskap tillsammans med de båda väletablerade mässorna Elmia Automation och Elmia Svets- och Fogningsteknik.

-Svensk tillväxt och välstånd vilar till stor del på industriföretagens konkurrensförmåga och möjligheter att utvecklas. Och inom industrin är det därför viktigt att de olika branscherna ges goda möjligheter att samverka och dra nytta av varandra kunskaper. Sett från det perspektivet är den nya industrimässan en välkommen mötesplats för företag med gemensamma utmaningar och möjligheter. För Teknikföretagen och våra medlemmar är allt som görs för att stärka industrin konkurrenskraft och långsiktiga lönsamhet av godo, säger Åke Svensson, vd för Teknikföretagen.

Teknikföretagen är en av Sveriges största arbetsgivarorganisationer med 3 700 medlemsföretag som står för en tredjedel av exporten. Bland medlemmarna finns globala jättar som Ericsson, Scania, ÅF, ABB och Volvo men de flesta är betydligt mindre företag. Gemensamt för dem är att de alla utvecklar varor och tjänster i världsklass och att nästan all försäljning går på export i stenhård global konkurrens.

Utveckling genom konkurrens

Teknikföretagens uppdrag är att ge medlemsföretagen bästa möjliga konkurrensförutsättningar.

-Svensk industri har varit globalt konkurrenskraftig genom ständig utveckling, kreativitet och entreprenörskap. Men också genom samverkan mellan företag, akademi och forskningsinstitut. Detta är en styrka som vi ska slå vakt om och utveckla och här har branschgemensamma kontakter som industrimässor en viktig funktion, säger Åke Svensson.

– Vi måste ha en industrimässa i Sverige, en mötesplats som alla kan besöka samtidigt och där branschen har en möjlighet att visa upp sin bredd. Som branschorganisation tycker vi att det är viktigt med en mässa som samlar hela vår bransch. Vi är ju till stor del konkurrenter, men samtidigt kompletterar vi också varandra väldigt mycket, säger Hasse Heneby, styrelseledamot i SVMF, Sveriges Verktygsmaskinaffärers förening.

SVMF är branschorganisation för importörer och leverantörer av verktygsmaskiner, plåtbearbetningsmaskiner, verktyg, test- och mätverktyg samt automation/robot i Sverige.

Gemensam plattform

Tillsammans erbjuder de tre mässorna en gemensam plattform för att utväxla och utveckla idéer som leder till nya affärsmöjligheter och också blir en värdefull mötesplats för hela den svenska tillverkningsindustrin.

– Elmia Verktygsmaskiner är en fantastisk möjlighet för oss att medverka till att skapa en komplett industrimässa där besökarna ges möjlighet att se helheten av vad som finns på marknaden. Både industrin och våra kunder tjänar på samverkan och därför känns det extra bra att kunna arbeta med branschkollegor inom SVMF, SAG och Svetskommissionen, säger Chris Schmidt, ordförande för MTAS, Machine & Tool Association of Sweden, som företräder i Sverige verksamma tillverkare av specialverktyg, verktyg och verktygsmaskiner.

Nya synergier

Elmia Automation är den ledande automationsmässan för Sveriges tillverkningsindustri. Den arrangeras i partnerskap med Svenska Automationsgruppen (SAG), som är en allians mellan branschföreningarna Swedish Industrial Robot Association, SWIRA och Transmissionsgruppen, TGS.

– Konkurrensen inom tillverkningsindustrin är väldigt tuff i dag, både nationellt och globalt. Vi måste därför göra mässorna mer värdefulla för besökarna och det tycker jag att vi har lyckats med nu genom att skapa den här plattformen. Här får man helheten på ett helt nytt sätt, säger Manne Seifter, ordförande för SAG.

– Det här handlar om mässor som alla tre är specialiserade och fokuserade på att få de ”rätta besökarna”. Genom att de hålls samtidigt skapas en spin-off effekt och nya affärsmöjligheter för just automation för den tillverkande industrin, det uppstår synergier och nya samarbeten som driver svensk industri framåt och bidrar till ett mer konkurrenskraftigt Sverige på den internationella marknaden, säger Manne Seifter.

Elmia Svets- och Fogningsteknik, som arrangeras i samarbete med Svetskommissionen, var fullbokad vid sin premiär 2012. Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri och ser även de flera fördelar i den nya gemensamma plattformen.

– Vi har en gemensam uppgift att fylla när det gäller den industriella tillverkningen i landet, att hitta gemensamma angreppssätt för att möta konkurrens från utlandet, både vad gäller produkter men framför allt tillverkning. Vi behöver också hjälpas åt att motivera unga människor att satsa på utbildning inom industriell tillverkning, säger Mathias Lundin, vd för Svetskommissionen.

Rätt plats

De tre mässorna arrangeras tillsammans den 10-13 maj 2016 på Elmia i Jönköping.

– Jönköping ligger i mitten av det industriella Sverige och det gör det möjligt för större delen av deltagarna, alla i hela södra Sverige och upp till Mälardalen, att kunna resa fram och tillbaka på samma dag för att besöka mässan, säger Hasse Heneby.

– Elmia verkar för att stärka olika branscher och är en naturlig värdeskapande mötesplats för idéer och människor, en mötesplats där det hela tiden skapas nya affärsmöjligheter. Historiskt har Elmia spelat en roll som branschutvecklare genom åren. Med den nya industrimässan tillsammans med Elmia Automation och Elmia Svets- och Fogningsteknik har vi nu lyckats skapa ett industriellt kluster vid sidan av Elmia Subcontractor, norra Europas största underleverantörsmässa, säger Robert Sumberesi, vd Elmia AB.

– Jag är stolt över att branschen har gett oss sitt förtroende att för att första gången arrangera mässan i Jönköping, avslutar Robert Sumberesi.

För mer information kontakta Peter Scott, kommersiell chef, Elmia AB, tel: 070-660 98 26, peter.scott@elmia.se

BILDTEXT: 

En ny mässa för svensk tillverkningsindustri får premiär på Elmia i Jönköping nästa år. Den presenterades i Stockholm på måndagen vid en pressträff med Peter Scott, kommersiell chef Elmia AB, Ove Leichsenring, vice ordf. SAG, Mathias Lundin, vd Svetskommissionen, Chris Schmidt, ordf. MTAS, Hasse Heneby, styrelseledamot SVMF, Åke Svensson, vd Teknikföretagen och Robert Sumberesi, vd Elmia AB. FOTO: Elmia AB. 

Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.