Följ Elmia AB

Skogsglasögon och skotarhybrid på SkogsElmia

Pressmeddelande   •   Jun 04, 2015 08:00 CEST

Kompetens, nyheter och innovationskraft – allt finns samlat när SkogsElmia öppnar portarna i skogarna söder om Jönköping 4-6 juni. Bland världspremiärerna på årets mässa märks bland annat en smidig skotarhybrid och interaktiva glasögon som låter skogsägaren se sin skog på ett helt nytt sätt.

Fokus på SkogsElmia är den nordiska skogsmarknaden med sina speciella förutsättningar, som till exempel den höga andelen privatskogsbruk, den höga mekaniseringsgraden och den intensiva skogsskötseln med många gallringar.Årets tre viktiga teman är markskador, skogsskötsel med fokus på gallring samt innovationer som förenklar arbetet i skogen.

En sådan innovation som premiärvisas på mässan är Sydveds interaktiva glasögon C Wear Interactive Glasses, som ska kunna hjälpa skogsägaren att planera gallring, avverkning, göra mätningar och markera olika objekt.

– Det känns väldigt roligt att kunna visa skogsägarna hur den senaste digitala tekniken kan skapa konkreta mervärden för ett aktivt skogägande. Sydved har alltid strävat efter utveckling och teknik för miljöns och skogsägarens bästa, och vi ser det här som ett möjligt steg i utvecklingen av ett aktivt svenskt skogsbruk, säger Daniel Fellenius, informationschef på Sydved.

Hybrid miniskotare

På maskinsidan visas ett flertal nyheter på SkogsElmia. Finska Sampo Rosenlew visar sin allra första skotare, FR28, Ponsse lanserar nya motorer, en ny hytt med en extra ram och sin nya miniskotare Gazelle och SP Maskiner visar sitt nya uppdaterade skördaraggregat SP 451.

Det blir också premiär för världens första skotare med hybrid drift, miniskotaren Woodtiger GJ30, utvecklad av Woodtiger AB, dotterbolag till Kranman AB. Woodtiger GJ30 körs på hydrostat drivning i terräng och som en vanlig traktor med mekanisk växellåda vid transport på väg.

– Största vinsten är bränsleförbrukning på väg, som blir hälften av om maskinen körs enbart med hydrostat. Dessutom slipper man problem med varmgång av oljor på sommaren. Med dessa faktorer har vi uppnått våra mål med att få fram en väldigt lättkörd maskin både i skogen och på väg, säger Åke Johansson, ägare till Woodtiger AB och grundare till Kranman AB.

Ökat skogsintresse

Intresset för skogen och skogliga frågor har ökat kraftigt de senaste åren. Många nya skogsägare är intresserade av och vill veta mer om gallring och skogsskötsel, hur man vårdar sin skog på bästa sätt och med hållbara lösningar för framtiden. På SkogsElmia visas flera lösningar för att minska markskador och forskningsinstitutet Skogforsk har flera stationer på mässan, där olika metoder för skogsskötsel visas i praktiken, i några fall så att skogsägarna direkt kan jämföra alternativen.

– SkogsElmia är en fantastisk kunskapskälla att ösa ur med produkter, tjänster och kompetens samlat på ett och samma ställe. Det är branschens stora mötesplats och den sociala dimensionen är också stor, värdet av att träffa leverantörer, grannar, gamla kurskompisar och branschkändisar. Det räcker att gå runt och titta och lyssna så förstår man att det här är högtidsdagar för många, säger Torbjörn Johnsen, ansvarig för Elmias skogsmässor.

För mer information kontakta

Torbjörn Johnsen, mässansvarig, tel. 036-15 22 54, torbjörn.johnsen@elmia.se, eller Veronika Albert, kommunikationsansvarig, tel. 036-15 22 34, veronika.albert@elmia.se

För hela programmet se

http://www.elmia.se/SkogsElmia/

Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.

SkogsElmia är Nordens största skogsmässa. Här träffas skogsägare, entreprenörer, skogstjänstemän och leverantörer av maskiner och tjänster för skogsbruket. Förra mässan lockade 33 200 besökare och över 300 utställare.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.