Följ Elmia AB

Stark framtidstro inom branschen – sju av tio spår fortsatt uppgång

Pressmeddelande   •   Sep 09, 2015 12:00 CEST

Stor optimism och tydlig återhämtning är två faktorer som genomsyrar den svenska husvagns- och husbilsbranschen. Återförsäljarna spår en fortsatt uppgång under 2016 och hela nio av tio uppger att de känner sig trygga inför framtiden.

Antalet nyregistrerade husbilar fortsätter att öka – med nya rekord. Under årets första åtta månader registrerades 3 357 husbilar. Det är en ökning med 3,6 procent jämfört med samma period i fjol. Branschen känner av den positiva trenden och tror att försäljningssiffrorna kommer att fortsätta öka även under 2016. Det visar en undersökning gjord av Husvagnsbranschens Riksförbund (HRF).

– Det finns många skäl bakom ökningen. Först och främst det låga ränteläget, men också att fler och nya kundgrupper upptäcker fördelarna med det mobila livet, säger Tomas Haglund, ordförande för HRF.

Nya kundgrupper

När det gäller antalet nyregistrerade husvagnar är siffrorna blygsammare. Från januari till och med augusti i år har husvagnsförsäljningen minskat med drygt 10 procent jämfört med samma period 2014.

Men branschen känner sig trygg och tror på återhämtning. Sju av tio spår en ökning med minst 4 procent under 2016, enligt en undersökning som Elmia Husvagn Husbil låtit göra. Den undersökningen visar dessutom att nio av tio återförsäljare är positiva inför framtiden.

– Det känns fantastiskt att Sveriges husvagns- och husbilsåterförsäljare är så positiva och känner sig trygga. Detta kommer definitivt att märkas, inte minst under mässan på Elmia, säger Jörgen Nyström, mässansvarig för Elmia Husvagn Husbil.

Fler och bättre campingar

HRF tror på en fortsatt ökning i hela Europa. Faktorerna som bidrar till den positiva framtidstron är bland annat nya målgrupper, att såväl ställplatser som campingarna blir fler och bättre, samt pigga pensionärer.

Återförsäljarna i undersökningen tror att framtidens husvagnar och husbilar kommer att bli både mindre och smidigare samt större och lyxigare. De väntar även en stor teknikutveckling med fokus på både säkerhet och användarperspektiv.

  • Undersökningen bygger på information från återförsäljare som motsvarar 80 procent av den svenska försäljningen.
  • Husbilsförsäljningens tidigare toppnotering är från 2011. Då såldes 3 177 husbilar mellan januari och augusti. Motsvarande siffra för i år är 3 357 husbilar.
  • Antalet utställare på Elmia Husvagn Husbil 2015 är cirka 150.

För mer information om Elmia Husvagn Husbil kontakta Jörgen Nyström, mässansvarig. tel: 036-15 22 30, mobil: 070-365 40 99

Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.

Som mötesplats har Elmia en offensiv position - mitt bland människor och företag som antingen har eller söker nya idéer, produkter och tjänster.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.