Följ Elmia AB

Unika krocktester visas live på Elmia Nordic Road

Pressmeddelande   •   Jun 20, 2017 10:11 CEST

Skillnaden mellan en rätt eller fel monterad skyddsanordning ute på vägarna kan vara liten – men livsavgörande. På Elmia Nordic Road i höst visas för första gången krocktester live i autentisk miljö, på asfalterade vägar utanför mässhallarna. Varje dag kan besökarna med egna ögon se och uppleva hur skillnaden mellan rätt och fel påverkar säkerheten vid en kollision.

– De här skyddsanordningarna och räckena står ju längs med vägarna och jag tror inte man tänker speciellt på dem när man passerar. De har alltid funnits där och man tror ju att ”bara de sitter där så hjälper de”. Men det gör de bara om de är monterade på rätt sätt och underhålls. Då kan de hjälpa dig om något händer, fånga upp fordonet på ett energiupptagande sätt och mildra effekten av en kollision, säger Göran Fredriksson, företrädare för SVBRF, Svenska Väg- och Broräckesföreningen.

Även för temporärt bruk utgör felmonterade skyddsanordningar en av de i särklass vanligaste anmärkningarna som upptäcks vid Trafikverkets inspektioner vid vägarbeten. Trots tydliga monteringsanvisningar händer det upprepade gånger att det slarvas eller förbisetts med något vid montering och uppställning av skyddsanordningar.
– Vi hoppas att på ett väldigt påtagligt sätt kunna visa hur viktig funktionen på de här skyddsanordningarna är, både för allmänheten och inte minst för de som beställer, projekterar och underhåller anordningar, säger Göran Fredriksson.

Uppbyggda krocksträckor

På asfalterade vägar inne på Elmias område, just utanför mässhallarna, byggs en särskild krocksträcka med skyddsanordningen/räcket placerat i slutet av vägen, där det även finns en åskådarläktare. Varje mässdag visas sedan kollisioner med personbilar i 60 – 70 km/h fart in i en skyddsanordning, först felmonterad eller i ett olämpligt utförande, och sedan rätt utfört.
– Vi gör alltså om samma sorts krock igen på eftermiddagen, med samma skyddsanordning, men med några små men viktiga förändringar. Då ska det i stället gå bra, fungera som avsett och hjälpa de som färdas i bilen att klara sig bättre, säger Göran Fredriksson.

SVBRF arbetar mycket med att sprida kunskap för att öka säkerheten på vägarna, och krocktesterna gör föreningen tillsammans med Nordic Road Safety, Saferoad Birsta och Ramirent, företag som alla levererar skyddsanordningar för vägar och broar. Företagen bidrar med material samt montering och Nordic Road Safety arrangerar även krockbanan. Inne i mässhallen har föreningen en monter, i vad som ska bli ett speciellt trafiksäkerhetscenter. Inför varje ny krocktest presenteras vad som ska visas, efteråt går man igenom vad som hände och varför.
– Det ska bli väldigt tydligt vad som fungerar och vad som inte fungerar, och varför det är så viktigt med de här detaljerna. Vi kommer även visa filmer och berätta om skyddsanordningarna – om vikten av rätt projektering, längd på skyddsanordning, placering och underhåll, säger Göran Fredriksson.

Unik mässvisning

Han hoppas kunna samla alla som på olika sätt är inblandade och har en roll i trafiksäkerheten på vägar, inte bara de som arbetar förebyggande och med underhåll, utan även de som finns med när det hänt en olycka eller har till uppgift att analysera olyckor med dödlig utgång. Viktiga grupper är också de som projekterar vägar och ritar TA-planer för vägarbeten, räddningstjänsten och forskare.

Det är sannolikt de första krocktester som någonsin visats upp live och på ett så nära sätt för publiken på en mässa.

– Vad jag vet är det unikt att göra den här typen av tester på en mässa. Man har ju gjort det på institut och i forskningsmiljö på testbanor, och sedan visat filmer. Men mig veterligen har det aldrig visats live på det här sättet direkt på en mässa, säger Göran Fredriksson.

Krocktesterna på Elmia Nordic Road kommer även att filmas så att alla kan se hur det går för bilen och dockan i den vid de unika uppvisningarna, även de som inte var med ute på mässområdet och tittade.
– Vi hoppas att detta initiativ på ett väldigt påtagligt sätt ska bidra till ökad trafiksäkerhet och en bättre förståelse för skyddsanordningarnas betydelse för olycksutgången. Välkomna att se på plats den 10-12 oktober! avslutar Göran Fredriksson.

För mer information kontakta:
Magnus Ringqvist, projektledare, tel. +46 (0)36 15 22 60, magnus.ringqvist@elmia.se 

Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.

Bifogade filer

Word-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.