Följ Elmia AB

Vem bestämmer över träden på kyrkogårdarna?

Pressmeddelande   •   Feb 04, 2013 14:24 CET

Träd har en självklar del av arkitekturen på kyrkogårdar och ger en värdig inramning till platsen. Men när träd behöver fällas, ställs kyrkogårdsförvaltarna ofta inför ett dilemma. Kulturvården kan hävda en sak, medan naturvården ett annat. Vems röst väger tyngst och vem bestämmer? Detta reds ut under Elmia Park i höst.

I dagarna blev det klart att Svenska kyrkan gör en storsatsning på mässan Elmia Park som hålls i Jönköping den 24–26 september 2013.

– På Elmia Park når vi andra målgrupper som vi inte självklart kommer i kontakt med annars. Här får vi träffa hela arbetslag och de som arbetar på ”fältet”, säger Eva Grönwall, chef för begravnings- och kyrkogårdsenheten på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Arbetsgivarorganisationen Svenska kyrkan kommer bland annat att hålla i två seminarier. Ett av dessa handlar om träd på kyrkogårdar. Vad är det egentligen som gäller med hänsyn till att kyrkogårdar är värdefulla både för kulturmiljövården och för naturvården? Vad blir konsekvenserna av gällande regelverk?

– Det är inte lätt att som kyrkogårdsförvaltning förstå när ett värde råder över ett annat värde och veta hur kontakterna med länsstyrelsen ska skötas. Bland annat detta ska vi, trädexperten Henrik Morin och jag, reda ut, förklarar Eva Grönwall.

Elmia Park är Sveriges största branschmässa för den som jobbar inom anläggning, skötsel och underhåll av parker, kyrkogårdar, golfbanor och idrottsanläggningar. Mässan arrangeras vartannat år, på Elmia i Jönköping.

 

 

Kontaktuppgifter:
Projektnamn: Elmia Park
Kontaktperson: Maria Lindsäth
Mail: Maria.lindsath@elmia.se
Tel. direkt: +46 36 15 22 28
Webbsida: www.elmia.se/park 

Elmia AB, +46 36 15 20 00, info@elmia.se, www.elmia.seKommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.