Följ Elmia AB

Är lågtemperatur framtiden?

Nyhet   •   Okt 02, 2014 08:59 CEST

Några av de största utmaningarna för framtidens energislag stavas högre andel återvinningsbar energi, reducering av värmeförluster och minskad användning av fossila bränslen.

När Sören K Christensen från Cowi talade på Elmia Fjärrvärme såg han en möjlig framtidslösning:

– Våra försök med fjärde generationens fjärrvärmesystem, lågtemperatur, visar på kraftigt reducerade värmeförluster, upp till 75 procent. Det gör fjärrvärmen konkurrenskraftig. Både avseende ekonomi och miljö, säger han. 

Fjärrvärmen har tagit utvecklingssteg med jämna intervall. Från ånga till varmvattensystem på 120-130 grader. Vidare till medeltemperatur på 80-90 grader som varit rådande sedan 1980-talet. Nu börjar därför utvecklingstankarna riktas mot lågtempererat fjärde generationens fjärrvärme med framloppstemperatur om 50-60 grader.

Billigare installation

Testerna som Cowi genomfört i två olika bostadsområden i Danmark bygger på framloppstemperaturer på 50-55 grader. Returtemperaturen har landat på omkring 30-35 grader.

Ett av områdena är nybyggda lågenergihus och det andra är ett äldre bostadsområde med fristående villor.

– Båda testområdena visar på kraftigt reducerade värmeförluster och goda driftsegenskaper, säger Sören K Christensen.

Själva installationen sker med mindre rör och vattnet leds fram med högre tryck.

– Installationen är ungefär 20 procent billigare än att lägga konventionella rör.

Genomströmning för att undvika legionella

Hur klarar man att reducera risken för legionella i systemet när framloppstemperaturen är så låg?

– Ju större tankar man har för bruksvattnet desto större är risken för legionella. Systemet är därför baserat på fjärrvärme utan tankar för varmvatten hos varje brukare. Det vill säga vattnet ”lagras” inte utan bygger på genomströmningsteknik med växlar.


VA-mässan, Elmia Avfall & Återvinning och Fjärrvärmemässan bildar tillsammans en stor och viktig mötesplats för kommunal infrastruktur, industri och hållbar samhällsbyggnad.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.