Följ Elmia AB

En spännare för alla tunga transporter

Nyhet   •   Aug 26, 2016 16:06 CEST

TU är en ny automatisk spännare för godssäkring tillverkad av ExTe. Här visas den upp av säljaren Ulf Göransson.

Elmia Lastbil flaggar för ”Smarta lösningar”. Det har ExTe Fabriks AB hörsammat. Under mässan slår de ett slag för sin nya kompakta TU-spännare.
– Det är en produkt som gör det lättare för användaren i vardagen, förklarar Ulf Göransson.

Elmia Lastbilar har samlat ett antal produkter under rubrikerna ”Smarta byggnationer” respektive ”Smarta lösningar”. I motiveringen för ”Smarta lösningar” betonas att kategorin instiftats för att uppmärksamma innovativa lösningar inom branschen och driva utvecklingen framåt.TU-spännaren från ExTe, som används till godssäkring, är ett utmärkt exempel.
– Spännaren har smarta finesser och är i princip helt automatisk. Den är också enkel att hantera. Både när man binder eller frigör, säger Ulf Göransson från ExTe Fabriks AB.

Det är Ulf och Jörgen Spring som ansvarar företagets nordiska försäljning.
– Grunden är den gamla spännaren Luftman som vi hade. Det är föregångaren. Vi har byggt vidare på de principerna. Vi har åstadkommit en förfining och skapat den här nya varianten TU som bland annat äger obegränsad spännlängd, förklarar han vidare. Det sistnämnda är självklart en fördel, men TU-modellen uppfyller många andra krav och förutsättningar.
– Du måste ha dragkraften som reglementet föreskriver. Plus dragkraften vid tipp och liknande. Både band och fästanordningar ska klara att stå emot om olyckan är framme och ekipaget välter. Det är sådant som måste uppfyllas, deklarerar Ulf Göransson. Just säkerheten väger alltid tyngst. Det är nyckeln för all slags godssäkring.
– Precis. Det är lastförankring det handlar om. Vi vill värna om alla trafikanter. Det är jätteviktigt, understryker Ulf Göransson.

Med TU ges också fler möjligheter att säkra annat gods än bara timmer. Det är annars förankring av rundvirke som alltid utgjort huvudspåret för produkterna från ExTe.
– Vi har tagit fram den här nya modellen utifrån alla idéer vi hade från den gamla spännaren för att kunna vidga oss gällande alla typer av lastförankring. Det spelar ingen roll om bandet sitter på rundvirke eller på flakbilar. Produkten är anpassad. Det finns olika dragkrafter för det som krävs. Behöver det dras 1,2 ton har vi utrustning för det också.

ExTe Fabriks AB hör hemma i Färila i Hälsingland. Företaget grundades 1898. I början låg inriktningen på jordbruk och skogsbruk, men från 1960-talet och framåt är det lastförankring som varit deras speciella nisch.
– Vi är aktiva i 36 länder. Exporten är ganska stor för oss. Det är ungefär 70 procent av vår tillverkning. Vad gäller lastsäkring är vi världsledande, förklarar Ulf Göransson. 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.