Följ Elmia AB

Framtiden för lantbruket: Mer dränering och mer bevattning

Nyhet   •   Okt 24, 2014 13:35 CEST

Den pågående klimatförändringen ställer motriktade krav på lantbruket. I sammanfattning gäller att vattna mer och dränera mer.

– Vi kommer att får mer regn och längre torrperioder, säger Line Strand på Hushållningssällskapet och projektet Gradvis.

Hon redovisade de senaste rönen på mässan Elmia Lantbruk Maskin & Fält. I stora drag är förändringarna vid det här laget kända och på de senaste åren dessutom kännbara.

I korthet väntas en längre odlingssäsong och mer nederbörd. De genomsnittliga värdena ser inte så dramatiska ut. Det handlar om 10-20 procent mer nederbörd över året. Men dramatiken ligger i att regn respektive torka koncentreras till längre sammanhållna perioder.

– Mycket av regnet kommer under vinter och framför allt vår. Under somrarna blir det 10-30 fler torra dagar. En månad lägre torka varje år. Det kan bli som vädret är idag i centrala Frankrike och Rumänien, förklarade Line Strand.

Skyfall under vårarna kräver dränering med högre kapacitet. När sedan torkan infinner sig kommer betydligt fler lantbrukare att tvingas vattna.

– En lösning är att anlägga dammar för att spara regnvattnet och på samma gång fånga upp fosfor, berättare Line Strand.

Men att bygga dammar kostar. Vid seminariet redovisades en kalkyl för att anlägga dammar på en normalstor gård. Kostnaden landar på tre miljoner kronor. För att klara det kan lantbrukare tvingas byta till mer inkomstbringande grödor.

Andra åtgärder är andra brukningsmetoder, t ex att bearbeta mindre. I torra delar av USA fräser man t ex spår i marken för plantering och låter resten vara orört för att så att vattnet bevaras i marken. Höstsådd lär också bli vanligare så att grödorna hinner växa till sig innan torkan sätter in.

Klimatet kommer även att förändra skördemetoderna. Hushållningssällskapet räknar med att tröskning av majs kommer att bli möjlig efter hela ostkusten upp till Mälardalen.

Klimatet påverkas olika över landet. Tumregeln är att torra delar av Sverige får det ännu torrare och där det redan är blött, som kommer det mer regn. 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.