Följ Elmia AB

Gröna framtidstrender på Elmia Park

Nyhet   •   Okt 03, 2017 08:10 CEST

Takparker och interaktiva lekplatser utomhus var några av framtidens gröna trender på Elmia Park. I takt med att städerna byggs ut och blir större växer också behovet av lättillgängliga och lättskötta grönytor för hälsa och rekreation. Även behovet av god skötsel växer – med miljövänliga maskiner.

Många företag visade nya effektiva maskiner för grönyteskötsel. Andreas STIHL Norden AB premiärvisade för första gången inför en större publik sitt nya koncept för att seriekoppla robotklippare, där upp till tio klippare tillsammans kan beta av större ytor, som till exempel golfbanor och fotbollsplaner. E-Tron AB ställde ut sina elfordon med litiumbatterier och premiärvisade den midjestyrda maskinen ART 4x4 Litium med hög last- och dragkapacitet.

– Eldrivet växer inom alla kundsegment. Främst på grund av miljön, men också eftersom kommuner och företag efterfrågar tysta fordon som kan arbeta bland befolkningen. För två år sedan var mässan också bra, men den är bättre i år. För oss har det varit en succé, vi har haft jättemånga besökare. Det är många som har velat ha uppföljning efter mässan och prova våra produkter, vi har fått många nya kontakter, säger Johan Ekestang, ägare på E-Tron AB.

Gröna tak och digitala lekplatser
Att grönytorna kommer spela allt större roll framgick av en undersökning som Husqvarna presenterade där över 500 blivande landskapsarkitekter från 15 länder svarat på frågor utifrån urbanisering, teknik- och hållbarhetsutveckling. Drygt 70 procent trodde på fler och större grönytor och att dessa också blir mer integrerade i arkitekturen, till exempel som parker uppe på hustak.

– Intressant är att oavsett var studenterna bor i världen så har de ungefär samma syn på hur parkerna kommer att se ut. Det är inte lika stor skillnad som det kanske var för tjugo år sedan, och det beror givetvis på att information blir mer tillgänglig och städer mer lika varandra, säger Margaretha Finnstedt, Global Director of PR & Communication på Husqvarna.

Även lekplatser går mot nya trender. Flera företag visade nya spännande interaktiva lekplatser, där digitala spel eller markörer på olika sätt vävs in i utemiljön.

Gröna seminarier
Det gröna seminarieprogrammet lockade många nyfikna som ville lära sig något nytt. Det handlade om allt från skötsel av kyrkogårdar, parker och golfbanor till hanteringen av dagvatten och hur man kan undvika översvämningar.

En del av seminarieprogrammet presenterades i samarbete med Swedish Greenkeepers Association (SGA), intresseorganisationen för anställda inom grönyteskötseln och Svenska Golfförbundet (SGF) som verkar för att främja golf som motions- och tävlingsidrott och sprida kunskap om golfens samhällsnytta.

– Mässan för vår del var jättelyckad, våra medlemmar var aktiva med att besöka oss och det blev mycket kontaktskapande. I år hade vi fler allmänna seminarieämnen som riktade sig mer mot greenkeepers så att course managers även kunde hinna med att besöka mässan. De medlemmar jag pratade med var mycket nöjda med seminarierna och bland annat lyfte de fram seminariet om ombyggnationen av Skövde Golfklubb som särskilt intressant, säger Göran Tyrsing, kanslichef på SGA.

Relationer underhålls och nya växer fram
Under tre intensiva mässdagar stod växtkraft, anläggningskraft och attraktionskraft i centrum. Branschens produkter och nyheter presenterades både inomhus och på demoytor utomhus. 

– Årets mässa är en kvittens på hur viktig Elmia Park är som mötesplats för alla i grönytebranschen. Det är här affärer görs, kontakter knyts och kunskap inhämtas, säger Klas Brandt, projektledare. 

Årets Elmia Park lockade 7060 besökare. Mässan återkommer år 2019. 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.