Följ Elmia AB

Jordbruksverket tar krafttag mot krångel

Nyhet   •   Okt 24, 2014 08:56 CEST

Jordbruksverket och dess ledning har under ett år rest landet runt för att besöka lantbrukare. Det vanligaste klagomålet är krångel och blanketter.

– Det ska bli enklare. Vi har tagit rygg på Skatteverket som lyckats bäst med att stöpa om sig från fogdemyndighet till serviceorganisation, säger Jordbruksverkets generaldirektör Leif Denneberg.

Han fanns även på plats i Jordbruksverkets monter på Elmia Lantbruk Maskin & Fält. Här fick han återigen höra klagomålen på allt krångel. Bland dem som tog chansen att informera generaldirektören om hur verkligheten ser ut fanns Kjell och Anna-May Fransson.

– Det finns mycket att göra för att det ska bli enklare, konstaterade Kjell.

Vilket fick generaldirektören att invända att just Jordbruksverket skärpt till sig på sistone och även infört smarta e-tjänster som förenklar. Men samtidigt hade han förståelse för kritiken.

– Problemet är att ingen ser på gården ur ett helhetsperspektiv. Jag kan mycket väl tänka mig att det blir två nya regler från andra håll när vi tar bort en.

Det är många som ställer krav på lantbruket, inte bara Jordbruksverket. För krånglet svarar ett flertal myndigheter och även andra aktörer runt gården. Även om den enskilda myndigheten tycker att just deras regler och blanketter är försvarbara, upplever lantbrukaren en sammanlagd effekt som är många gånger större.

– Vi på Jordbruksverket ska göra så mycket vi kan för att göra det enklare att driva och utveckla lantbruk, säger Leif Denneberg. 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.