Följ Elmia AB

Osynlig pumpstation och fälla för svavelväte

Nyhet   •   Okt 01, 2014 17:22 CEST

Xylem presenterade två av de viktigaste nyheterna på VA-mässan i Jönköping:

En pumpstation för lågtrycksavlopp som inte syns och en svavelvätefälla som räddar betong och elektronik från förgängelse.

Först pumpstationen som heter Compit 460. Den är betydligt mindre än tidigare modeller och saknar den stolpe som annars hör till för styrsystemet.

– Elektroniken sitter i brunnslocket och är lätt att komma åt trots att den inte syns Fastighetsägarna är inte särskilt förtjusta i stolpar, säger Stefan Gustafsson på Xylem.

Brunnarna används i lågtryckssystem och finfördelar slammet så att det kan pumpas i ett lågtryckssystem. Metoden används t ex i fritidshusområden som ansluts till kommunala avlopp. Beslut om att ansluta områden, som tidigare haft egen avloppshantering brukar möta invändningar. Med den nya brunnen försvinner några av dem och hav och sjöar skonas från det läckage som är oundvikliga från enskilda avlopp.

Svavelvätefällan är patentsökt och heter Flygt Odimin. Den installeras i slutet av avloppssystemet, uppströms lyftstationen. Här syresätts avloppsvattnet, vilket gör att svavelvätet ombildas till lågkoncentrerad och ofarlig svavelsyra.

Förutom att svavelväte luktar riktigt illa, som ruttna ägg, skadar gasen betong och elektronik och orsakar korrosion.

– Intresset har varit mycket stort här på mässan, säger Stefan Gustafsson.

Andra nyheter från Xylem handlade om mer energisnål drift av avloppsreningsverk. Ett exempel är en ny omrörare som mer än halverar elförbrukningen. Med 8760 drifttimmar om året blir det en betydande besparing och en del av receptet till ett reningsverk som nettoproducerar energi.


VA-mässan, Elmia Avfall & Återvinning och Fjärrvärmemässan bildar tillsammans en stor och viktig mötesplats för kommunal infrastruktur, industri och hållbar samhällsbyggnad.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.