Följ Elmia AB

Standardmjölk är branschens stora problem

Nyhet   •   Okt 22, 2015 16:51 CEST

Vill lantbruket tjäna pengar eller producera mycket mjölk?

Enligt varumärkesstrategen Håkan Olofsson är det kärnfrågan i den pågående mjölkkrisen.

– Branschens stora problem är begreppet standardmjölk, förklarade han vid en debatt på Elmia Lantbruk Djur & Inomgård.

Debatten hade rubriken "Mjölken i glaset – vad är det vita guldet värt?".

Enligt Håkan Olofsson är rätt pris 20 kronor för en liter i butik, men lantbruket har själva grävt den gropen som man fallit ned i.

– Problemet är att konsumenten anser att mjölk är en standardiserad produkt och att den ska vara billig. Det har lantbruket talat om för den. Vilken vinproducent skulle acceptera att deras produkter kallades för standardvin, undrade han.

Ett exempel på att det går att ta bättre betalt fanns med i panelen, Annika Schrewelius som driver Hagelstad gårdsmejeri på Öland. Gården har getter och hon köper komjölk från en granne för fyra kronor litern, att jämföra med dagens listpris på 2:70.

– Våra kunder upplever skillnaden i smak och betalar för den, berättade hon och ansåg att problemet är dagens bulkhantering av mjölk.

Vilket fick Arlas styrelseordförande Åke Hantoft att protestera. Han pekade på att dagens system garanterar att lantbrukaren kan avyttra varenda liter producerad mjölk. Den lokale producenten kan visserligen ta mer betalt, men riskerar att en del inte kan säljas.

– Vi behöver både nationell produktion och lokala aktörer, var hans bedömning.

Åke Hantoft är själv mjölkproducent och hade sällskap i panelen av två kolleger, Mikael Svensson och Anna Samuelsson.

– Vårt stora problem är att alla bönder inom Arla får samma pris, trots att det kostar 40 öre mer per liter att producera mjölk i Sverige än i andra länder inom Arla. Delvis beror det på vårt klimat så det räcker inte med att kostnaderna sänks. Vi måste få bättre betalt, ansåg Mikael Svensson.

Anna Samuelsson var inne på samma linje och pekade även på att bonden levererar andra nyttigheter som öppna landskap.

– Öppna landskap går inte att dricka. Konsumenten betalar för produkten. Hur många här skulle köpa en traktor bara för att man tycker synd om återförsäljaren, frågade Håkan Olofsson.

Sammanfattningen av debatten är att dagens situation är mer komplex än att mjölkpriset måste upp. Det krävs en rad åtgärder, inte minst att mjölkprodukter får högre status. Att det är möjligt visar utvecklingen för mineralvatten.

– Mitt intryck är att debatten har svängt. Här på Elmia pratas det mer framtid än mjölkkris, ansåg Åke Hantoft som hoppades att begreppet mjölkkris skulle försvinna ur debatten.

Bildtext

milkdebatt_1

Panelen som debatterade mjölkens framtid, fr v Sara Slottner, Åke Hantoft, Anna Samuelsson, Annika Schrewelius, Håkan Olofsson, Dan Sylvebo och Mikael Svensson.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.