Följ Elmia AB

Stort intresse för att vildsvinsfällor

Nyhet   •   Okt 25, 2014 13:31 CEST

Sveriges lantbrukare har drabbats av en plåga som påminner om Egyptens gräshoppor. Vidsvin.

Trots jakt så förökar sig svinen och orsakar betydande skador för jordbrukare. Och jakt tycks inte minska stammen.

Ett alternativ är fällor. På Elmia Lantbruk Maskin & Fält visade Lotin AB fällor för grävling, räv och vidsvin. Deras monter var fylld av lantbrukare från morgon till kväll, av lantbrukare som såg möjligheten att bli kvitt plågan utan att sitta på pass om nätterna med gevär och märkersikte.

– En av våra kunder har fångat över 60 svin i en fälla under två år. I genomsnitt fångas 3-8 djur varje gång, säger Lars-Olof Lundgren som tillverkar fällorna.

Metoden är kontroversiell och kritikerna menar att fällorna är djurplågeri i jämförelse med traditionell jakt. Med det utförande som Lotins fällor har, kan Lars-lof Lundgren inte förstå kritiken.

– Djuren går in självmant för att äta och sedan slår dörrarna igen. Djur som inte hör dit kan släppas fria och de som man vill fånga kan avlivas. Risken för skadeskjutning är minimal och man slipper tidsödande eftersök, säger han.

Oavsett vem som har rätt, förespråkarna av fällor eller vanlig jakt, så visades det stora intresset på lantbruksmässan att vildsvinen är ett mycket stort problem för landets jordbrukare. Svinen bökar och förstör mycket stora värden. 


Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.