Följ Elmia AB

Godsstrategi och sund konkurrens i fokus på Elmia Lastbil

Pressmeddelande   •   Mar 15, 2018 10:00 CET

Tomas Eneroth tillsammans med Rickard Gegö.

En tydlig godsstrategi för att säkra framtidens stora och ständigt växande behov av transporter står i fokus när Nordens största och ledande mässa för åkerinäringen slår upp portarna den 22 – 25 augusti på Elmia i Jönköping. Mässan invigs av infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

– Arbetet för sund konkurrens och schyssta villkor inom åkerinäringen är en prioriterad fråga för regeringen och jag ser fram mot att diskutera den och andra frågor på Elmia Lastbil med åkare, chaufförer och andra i branschen. De gör en stor insats för hela samhället och regeringen arbetar intensivt för att värna om både chaufförernas arbetsmiljö och möjligheten för svenska åkerier att vara lönsamma och innovativa och på så sätt utveckla transportbranschen, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Ministern besöker mässan onsdagen den 22 augusti för att prata om regeringens politik inom transportområdet, lastbilens roll i transportsystemet, arbetet för sund konkurrens och hur teknikutvecklingen ska utnyttjas för effektivare transporter.

– Transportfrågorna är mycket högt på agendan, både lokalt i Sverige och på EU-nivå. Vi har 50% förväntad ökning av transportvolymerna fram till 2030, och ska under samma tidsperiod även leva upp till ett av världens tuffaste klimatmål. Då behöver vi effektiva transporter, en hållbar drivmedelspolitik och goda upphandlingar, där inte den billigaste utan den bästa vinner, säger Rickard Gegö, vd för Sveriges Åkeriföretag.

Teknik och kompetens

Det ökande behovet av transporter kommer att ställa krav både på ny teknik, nya fordon, och fler innovationer. Fler måste också välja att arbeta i branschen.

– Vi är en extremt teknikdriven bransch samtidigt som vi behöver 45 – 50 000 förare de kommande tio åren, så vi har ett enormt behov av kompetensförsörjning, att utbilda framtidens kvalificerade förare. Branschens anseende är otroligt viktigt, både hur branschen uppfattas bland allmänheten och vad företagen gör för att vara en attraktiv arbetsgivare.

Det här är en bransch som erbjuder människor jobb, och får man jobb så gynnar man samhället, säger Rickard Gegö.

Elmia Lastbil arrangeras av Sveriges Åkeriföretag/Svensk Åkeritidning, Trailer Magazine och Elmia AB. Mässan har arrangerats sedan 1983 och lockade senast runt 35 000 besökare. Förutom utställning av nya produkter och tjänster hålls varje dag ett flertal seminarier och föreläsningar om aktuella ämnen. Mässan bjuder också på demonstrationer och tävlingar – inte minst Trailer Magazines klassiska Nordic Trophy, tävlingen om den snyggaste motivlackeringen på en lastbil. 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.